25. października, w
łódzkim przedszkolu nr 152, w ramach akcji "Zdrowy przedszkolak"
odbyło się spotkanie z przedstawicielami placówek przedszkolnych naszego
miasta. Na tę okoliczność przygotowałyśmy skromny poczęstunek – kanapeczki z
razowego chleba z warzywnymi pastami oraz bezcukrowe, zbożowe
ciasteczka. Ponieważ nasza propozycja spotkała się dużym uznaniem, zamieszczamy
przepisy.
Pasta marchewkowo – figowa (pomarańczowa)
ok. 1/2 kg ugotowanej marchewki
4 duże, suszone figi (najlepiej niesiarkowane)
1 – 2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy
szczypta kardamonu
4 duże, suszone figi (najlepiej niesiarkowane)
1 – 2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy
szczypta kardamonu
Słonecznik podprażyć na suchej patelni (by
pasta była jeszcze zdrowsza lepiej słonecznik namoczyć na noc, bez podprażania)
i zmielić w młynku do kawy (niekoniecznie, aczkolwiek ułatwia to pracę).
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i odstawić na 2godziny w chłodne
miejsce (pod warunkiem, że mamy tyle silnej woli :) ). Figi można wcześniej
namoczyć, wtedy pasta będzie miała luźniejszą konsystencję.
Pasta fasolowo – koperkowa (zielona)
ok. 6 garści ugotowanej białej fasoli (ja
gotuję z odrobina soli, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim)
duży pęczek koperku (mogą być nawet 2)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól, biały pieprz
sól, biały pieprz
Koperek posiekać, wszystko zblendować na gładką
masę, dodając po trochu wodę dla uzyskania pożądanej konsystencji. Schłodzić.
Selerowo – dyniowa (biała)
1/2 dużego ugotowanego selera
1 ugotowana pietruszka
2 – 3 garści podprażonych pestek dyni (jeśli ma
być zdrowiej zamiast podprażenia namoczyć)
ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy,
sól, pieprz, sok z cytryny
Do tej pasty można użyć wyłącznie selera (wtedy
zwiększamy jego ilość). Ja dałam pietruszkę, ponieważ miałam ugotowaną.
Jeśli używamy dyni podprażonej, lepiej zmielić
ją w młynku do kawy, oszczędzi nam to pracy. Jeśli jest namoczona – wszystkie
składniki zblendować na gładką masę. Schłodzić.
Ponieważ zauważyłyśmy, że wzrasta
zainteresowanie roślinnymi pastami do chleba, będziemy co jakiś czas
zamieszczać kolejne propozycje zdrowych smarowideł. Zapraszamy do śledzenia
bloga!
Magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za komentarz!