Ciecierzyca, zwana też cieciorką lub
grochem włoskim, to rodzaj rośliny strączkowej, która pojawiła się w naszym
kraju stosunkowo niedawno. Wywodzące się z Azji ziarenka zyskują u nas coraz
większą popularność, choć niestety jeszcze nie są dostępne wszędzie.
Charakteryzują się specyficznym, orzechowo – grochowym smakiem i nietypowym
(jak na roślinę strączkową) wyglądem. Kształtem przypominają orzechy laskowe,
choć są od nich mniejsze i mają jaśniejszy kolor.
Ciecierzyca stanowi
dobre źródło białka i węglowodanów. Ma także sporo błonnika oraz mikroelementów (wapń, magnez, żelazo, potas,
cynk) i witamin (z gupy B, A, E, K, C, kwas foliowy).
Oprócz wartości odżywczych, groch
włoski posiada doskonałe walory kulinarne – może być wykorzystywany na wiele
rozmaitych sposobów – jako dodatek strączkowy do sosów, kotletów, zup, w
sałatkach, pastach, pasztetach. Można także robić z niego mąkę (tzw. mąka
besan) wykorzystywaną do robienia deserów, naleśników, placków, panierek itp.
Ponieważ nie zawera ona glutenu, jest doskonałym produktem dla osób chorych na
celiakię, choć jest dość ciężka i nie nadaje się do wypieków.
Jedynym minusem ciecierzycy jest
czas gotowania. Aby uzyskać odpowiednio miękkie ziarna, należy ją gotować 2-3
godziny (po wcześniejszym, 8-12 godzinnym moczeniu). Ale i na to jest rada –
warto korzystać z szybkowarów. Czas gotowania ciecierzycy skraca się wówczas
nawet sześciokrotnie (a jaka oszczędnoś energii przy okazji!).
Hummus (wersja
podstawowa)
Jest to rodzaj pasty
przyrządzanej z ugotowanej ciecierzycy, oliwy, czosnku i tahini (pasta
sezamowa). Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, najprawdopodobniej z kuchni
arabskiej, choć Izraelici także roszczą sobie do niej prawo. Podawana na słono,
słodko, ostro, z wykorzystaniem różnego zestawu ziół i przypraw – jej wariantów
jest sporo, lecz podstawę stanowi ciecierzyca, sezam i oliwa. Można serwować ją
jako dodatek do warzyw, pieczywa, czy jako proste danie obiadowe.
ok. 250g ciecierzycy
4-5łyżek tahini
(jeśli nie mamy, można dodać zmielony w młynku do kawy sezam)
sok z 1/2 cytryny
2-3 ząbki czosnku
przeciśnięte przez praskę
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Ciecierzycę ugotować
do miękkości (powinna się dobrze rozcierać w palcach), odcedzić, zachowując
płyn.
Wszystkie składniki
blendować na gładką masę, dolewając w miarę potrzeby płynu pozostałego z
gotowania. Konsystencja zależy od naszych upodobań, więc dobrze wypracować
swoją własną wersję.
Można dodać do
hummusu takie przyprawy jak gałka, kumin, kolendra świeża lub suszona, papryka
itp. Można także kombinować z różnymi wariantami – czerwony z burakami, zielony
z natką lub szpinakiem itp. Wszystko zależy od naszej inwencji i upodobań
smakowych.
polecam do namaczania ciecierzycy dodać łyżeczkę sody i do gotowania również łyżeczkę sody - ja gotuję ciecierzycę ok.45 minut w zwykłym garnku i jest tak mięciutka, że się rozpada:)
OdpowiedzUsuń