czwartek, 8 listopada 2012

Zbożowo-pestkowe krakersy

Powstały przy okazji wykorzystywania nadmiarów ciastowych przy produkcji tarty tofu-dyniowej. Smaczne, wytrawne, zdrowe. Fajny dodatek do drugiego śniadania, popołudniowa przekąska czy przegryzka do piwa. Można również serwować jako dodatek do zup – kremów lub jako przegryzka do czerwonego barszczu.
 1 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. mąki owsianej
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 starte banany
różne ziarenka – sezam, siemie lniane, mak, czarnuszka itp.

Ciasto zagnieść, schłodzić godzinę w lodówce. Wałkować cienkie wałeczki, kroić w plasterki i robić ręką drobne, cienkie placuszki. Placuszki obtaczać w dużej ilości ziarenek (trzeba mocno wklepać, żeby się nie obsypywały po upieczeniu).
Piec na złoty kolor, na suchej blaszce w 180st.
Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz!