Orkisz wraca do łask, kojarzyć się może z egzotyczną rośliną pomyśleć, że kiedyś powszechnie uprawiane zboże :) Dziś zyskuje coraz większy szacunek wszystkich szczególnie dbających o zdrowie a jego właściwości odkrywane są na nowo.
W przeciwieństwie do innych zbóż, najbardziej wartościowe składniki znajdują się nie w łusce a w ziarnie wewnętrznym. Orkisz znany jest z korzystnego działania na układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze i regeneruje wszystkie układy i narządy w organizmie. W połączeniu z pysznymi soczystymi jabłkami i kilkoma innymi składnikami może dać wyjątkowo smaczny deser!
Składniki:
0,5 szkl mąki orkiszowej
0,5 szkl mąki kukurydzianej
0,5 szkl mąki pszennej razowej
0,5 szkl mąki orkiszowej
0,5 szkl mąki kukurydzianej
0,5 szkl mąki pszennej razowej
1 szklanka kaszy manny kukurydzianej
0,5 szkl kaszy manny zwykłej
0,5 szkl kaszy manny zwykłej
1 szklanka cukru trzcinowego
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2-2,5 kg kg jabłek( w zależności od soczystości)
Zimne masło z zamrażalnika
Wykonanie:
Ucieramy jabłka na tarce jarzynowej.
Mieszamy cukier, mąki, kasze i proszek do pieczenia.
Na wysmarowaną tortownicę wysypujemy 1/3 mieszanki mącznej, następnie układamy połowę jabłek
i powtarzamy czynność do wyczerpania przygotowanych uprzednio zapasów.
Na wierzchnią sypką warstwę układamy plasterki zamrożonego masła, tak aby nie pozostawały puste przestrzenie.
Wkładamy ciasto do piekarnika na około 1 godz.
Jest pyszne, znika w mgnieniu oka jeszcze ciepłe!
Polecam!
Wykonanie:
Ucieramy jabłka na tarce jarzynowej.
Mieszamy cukier, mąki, kasze i proszek do pieczenia.
Na wysmarowaną tortownicę wysypujemy 1/3 mieszanki mącznej, następnie układamy połowę jabłek
i powtarzamy czynność do wyczerpania przygotowanych uprzednio zapasów.
Na wierzchnią sypką warstwę układamy plasterki zamrożonego masła, tak aby nie pozostawały puste przestrzenie.
Wkładamy ciasto do piekarnika na około 1 godz.
Jest pyszne, znika w mgnieniu oka jeszcze ciepłe!
Polecam!
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za komentarz!