środa, 29 sierpnia 2012

Śliwki na zdrowie


Sezon śliwkowy w pełni. Śliwki w tym roku szczególnie smaczne ze względu na słoneczne, gorące lato.  Gorąco zachęcam więc do korzystania z tych pysznych darów natury, wszak sezon na nie nie trwa długo.
Dziś proponuję zdrowy wariant ciasta ze śliwkami – wegańską tartę. Przepis przetestowany  w miniony weekend na mojej rodzinie. Mam nadzieję, że zyska Wasze uznanie , tak jak zyskał w oczach moich najbliższych !


Wegańska tarta ze śliwkami i malinami
Składniki:
2 szklanki mąki razowej pszennej
1 łyżka miodu lub słodu
½ szklanki oliwy
1 łyżeczka sody
kilka łyżek zimnej wody
Zagnieść ciasto i włożyć  je na ½ - 1 h do lodówki.

W tym czasie wymieszać w misce garść płatków owsianych, garść posiekanych orzechów włoskich,  ok. 8 posiekanych małych suszonych fig i zalać - ½ szklanki soku grejpfrutowego. Zostawić do nasiąknięcia a następnie zblendować.
Formę do tarty (ok. 30cm) wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec w 200°C ok. 15 – 20 min.
W tym czasie wypestkować śliwki.
Na podpieczony spód wyłożyć masę z płatków i dokładnie rozsmarować. Na wierzchu ściśle  poukładać  śliwki i maliny, wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Piec 30 – 40 min. w temp. 200°C.
Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz!