Sezon śliwkowy w pełni. Śliwki w
tym roku szczególnie smaczne ze względu na słoneczne, gorące lato. Gorąco zachęcam więc do korzystania z tych
pysznych darów natury, wszak sezon na nie nie trwa długo.
Dziś proponuję zdrowy wariant
ciasta ze śliwkami – wegańską tartę. Przepis przetestowany w miniony weekend na mojej rodzinie. Mam
nadzieję, że zyska Wasze uznanie , tak jak zyskał w oczach moich
najbliższych !
Wegańska tarta ze śliwkami i malinami
Składniki:
2 szklanki mąki razowej pszennej
1 łyżka miodu lub słodu
½ szklanki oliwy
1 łyżeczka sody
kilka łyżek zimnej wody
2 szklanki mąki razowej pszennej
1 łyżka miodu lub słodu
½ szklanki oliwy
1 łyżeczka sody
kilka łyżek zimnej wody
Zagnieść ciasto i włożyć je na ½ - 1 h do lodówki.
W tym czasie wymieszać w misce garść płatków owsianych,
garść posiekanych orzechów włoskich, ok.
8 posiekanych małych suszonych fig i zalać ⅓ - ½ szklanki soku
grejpfrutowego. Zostawić do nasiąknięcia a następnie zblendować.
W tym czasie wypestkować śliwki.
Na podpieczony spód wyłożyć masę z płatków i dokładnie
rozsmarować. Na wierzchu ściśle
poukładać śliwki i maliny,
wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Piec 30 – 40 min. w temp. 200°C.
Magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za komentarz!