środa, 12 września 2012

Tarta botwinkowa



Znacie botwinkę? Jasne, że tak. Większość z nas lubi i zajada się pyszną wiosenną zupą z liści buraków lub jej letnim wariantem chłodnikowym. Co prawda sezon botwinkowy już za nami, ale wciąż jeszcze można cieszyć się smakiem tej zieleniny.
Podczas jesiennych zbiorów buraków warto zachować także ich liście, gdyż mają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Są bogate w witaminy (zwłaszcza A i C, ale także niacynę  i kwas foliowy) oraz  sole mineralne – mają sporo żelaza, cynku, wapnia. Botwinka jest lekkostrawna i niskokaloryczna, warto więc uwzględnić ją w swojej kuchni.
Dziś botwinka w nieco innej odsłonie – w postaci tarty, w akompaniamencie koziego sera.
Przepis jest lakto – owowegetariański, ale z łatwością można go przerobić na wersję wegańską, rezygnując z jajek i  koziego ser na rzecz tofu.

Tarta z botwinką i kozim serem
Składniki:
2 szklanki razowej pszennej mąki
- ½  szklanki oliwy
½ łyżeczki soli
kilka łyżek zimnej wody
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć na ½ godziny do lodówki.
Botwinkę przygotowujemy tak jak szpinak (ja robię to w ten sposób: spory pęk botwinki myję, drobno siekam i duszę na oliwie z dodatkiem dużej ilości czosnku, solą, pieprzem).
Ciasto wyjąć z lodówki, wykleić nim tortownicę, ponakłuwać widelcem i chwilę podpiec w 200°C. Na gorące ciasto wyłożyć przygotowaną botwinkę, zalać 3 roztrzepanymi jajkami a na wierzchu położyć plasterki koziego sera. Piec do lekkiego zrumienienia w 200°C.
 Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz!